Nyheter

RSS

Härliga vår!

27 Apr 2015

Nu är våren verkligen här med fågelkvitter i varenda buske och värmen som så sakteliga smyger sig på. Nu är det en härlig tid vi hästägare har framför oss och det mesta i hästägandet känns lite lättare på våren och sommaren. 3-åringarna har förberetts och ska visas på sina treårstest och för andra är tävlingssäsongen i full gång.

Årets föl har börjat födas och det blir en intensiv period för alla hästuppfödare, vare sig det gäller hobbyavel eller professionell avel. För det mesta  går allt väl och sto och ägare kan njuta av det nyfödda lilla fölet men det finns tillfällen då allt inte går lika bra och då gäller det att vara förberedd så att det finns en chans att klara de svårigheter som kan uppstå vid en fölning. Skulle olyckan vara framme är det bra att ha råmjölk i reserv hemma då det optimala är att fölet får i sig råmjölken inom 4-6 h efter födseln. Även om stoet skulle dö går det att mjölka ur lite råmjölk och ge fölet med nappflaska. Det finns också möjlighet att köpa reservråmjölk på en del ställen, sådant bör man ha kollat upp i förväg så att man vet det om behov uppstår. För föl som inte har fått i sig tillräckligt med råmjölk kan tillskott av fölplasma behövas, det kan finnas i lager på en del veterinärkliniker. Kolla upp i förväg vilken din närmsta leverantör av fölplasma är om det skulle behövas! Via ammajouren kan man också få hjälp att hitta en amma till sitt moderslösa föl eller erbjuda ditt sto som amma till ett annat föl om ditt eget föl inte skulle klara sig av någon anledning. I vårt allt mer moderna samhälle spelar även de sociala medierna en stor roll och många har hittat, och erbjudit, ammor via dessa kanaler.

Våren innebär också att nya maskprov ska tas så att vi kan identifiera eventuell masksmitta och behov av avmaskning innan betessläpp. Det är enbart genom ett systematiskt avmaskingsprogram som vi kan hålla masksmitta hos våra hästar och på våra marker under kontroll och motarbeta resistens hos våra olika masksorter. Kom ihåg att det inte hjälper att du är jättenoga med din häst om ingen annan i stallet bryr sig om att kontrollera mask hos sina hästar och avmaska om det behövs. Då kommer alla marker, och förmodligen alla hästar också, att vara smittade inom en snar framtid!

Vi har också låtit kontrollera mun- och tandstatus på hästarna i stallet. På en häst utan några särskilda problem rekommenderas tandkontroll en gång om året medan äldre hästar eller hästar med särskilda behov kan behöva ett kortare intervall mellan tandkontrollsperioderna. Har man tävlingshästar är det att föredra att kontrollera mun- och tandstatus innan tävlingssäsongen drar igång om det skulle vara någonting som behöver åtgärdas i hästens mun så detta inte krockar med inbokade träningar och tävlingar.

Ut och njut av den härliga våren och tveka inte att kontakta oss med era frågor, stora som små, alla är lika viktiga!

 

Hästföretagarforum 2015

3 Mar 2015

Förra veckan deltog vi i Hästföretagarforum i Göteborg och besökte även GHS i samband med detta. Bland föreläsarna på konferensen fanns Caroline Brunstedt, VD och grundare av Brunmåla Veterinärklinik, Johan Larssen som är Sveriges största islandshästföretagare med sina 200 isisar på Kvarnbacka Islandshästar och Tobias Hansson från Västra Hoby Stuteri. Även Jordbruksverket, LRF Häst, Arbetsmiljöverket och Länsförsäkringar var där och pratade om allvarliga saker som vi hästföretagare helst inte vill tänka på och slår undan men som är ack så viktigt.

Otroligt roligt att få vara på plats och ta del av dessa inspirerande och driftiga föreläsare och deras verksamhetsberättelser!

Nu omvandlar vi all denna inspiration till att växla upp vår egen verksamhet under det här året och ser fram emot Hästföretagarforum 2016

Botulism - ha kontroll på ditt grovfoder

11 Feb 2015

Nyligen fick 10 ponnyer i Skåne avlivas efter att de drabbats av den fruktade sjukdomen botulism. Hästarna hade utfodrats med hösilage från en nyöppnad hösilagebal som sannolikt har innehållit jordrester eller kadaver vilket i kombination med fukt och värme utgör en utmärkt tillväxtmiljö för bakterien Clostridium botulinum som orsakar botulism. Sjukdomsförloppet är ofta snabbt, mellan 48-72 h, och dramatiskt med dödlig utgång särskilt för de hästar som inte är vaccinerade. Dödligheten uppskattas till 90 %. Bakterien Clostridium botulinum bildar nervgiftet botulinumtoxin som orsakar förlamning och hästar är extremt känsliga för detta potenta gift. Sjukdomssymptomen kan yttra sig som muskeldarrningar, stel eller vinglig gång, svårighet att äta och svälja med följd att fodret rinner ut genom näsborrarna samt nedsatt muskelspänning i tunga och svans. Förlamningen tilltar mer och mer och orsakar tillslut kvävning på grund av att förlamningen angriper andningsmuskulaturen. Ofta har dock hästen avlivats av djurskyddsskäl innan det har gått så långt.

Att tänka på för dig som utfodrar med hösilage:

- Noggrann skörd med hög stubb och ultraljud på traktorerna som skrämmer bort djur ur gräset vid huggning. Eventuell tillsats av clostridiehämmande medel.

- Förvara balarna så att inte fåglar och gnagare har möjlighet att ta hål på plasten. Försiktig hantering vid förflyttning så inte plasten skadas. Använd instrument för kontroll av balens lufttäthet innan öppning.

- Kontrollera balen noggrant vid öppning. Den ska dofta friskt och syrligt, botulinumtoxin ör luktfritt och kan ej upptäckas på detta sätt. Kassera omedelbart balar med kadaverrester, mögel, jordrester eller dålig lukt.

- Köp inte in större hösilagebalar än att stallet kan göra slut på dem inom 3-4 dagar. Tidsintervallet kan variera både uppåt och nedåt beroende på yttertemperaturen. Vintertid håller balarna längre än vad de gör sommartid när det är varmt ute.

- Tänk på att det tar 10 veckor att få fullgott skydd vid vaccinering mot botulism! Grundvaccinationen omfattar tre vaccinationer med fyra veckors mellanrum och två veckor efter sista injektionen kan hästen förväntas vara fullt skyddad.

 

För den som önskar mer information om hösilage eller hjälp med utfodringsrutiner vid användande av hösilage går det bra att kontakta oss så hjälper vi till med att svara på era frågor!

Ny träningshäst

9 Jan 2015

Vi har fått förtroendet att hjälpa till med inridning och förberedelse för 3-årstest av ett fint sto e. Marwin.

Det ska bli fantastiskt roligt att få dela den här resan mot era mål med er och vi ser fram emot ett gott samarbete!

Nytt år, nya uppdrag

8 Jan 2015

Då var det nya året här och vi önskar nya och gamla kunder en god fortsättning på det nya året!

Hos oss är arbetet i full gång igen och vi ser fram emot vårens utmaningar för hästar och ryttare i form av 3-årstest, kvalitetstävlan och kval till championat samt såklart den ordinarie tävlingssäsongen.

Vi kommer att få lediga platser för nya tränings-/försäljningshästar och konvalescenter framöver, välkommen att kontakta oss vid intresse!

Behöver du kicka igång träningen inför tävlingssäsongen? Vi hjälper till med individuella träningsupplägg samt träning och coachning för dig och din häst. Kontakta oss för bokning!

Tveka inte att kontakta oss med dina frågor, stora som små, vi finns här för dig och din häst när ni behöver det!

 

Vintervila på gott och ont

5 Dec 2014

Nu när vi är inne i årets mörkaste period och kylan börjar komma är det många hästar som får en välförtjänt vintervila, kanske efter en intensiv tävlingssäsong. En viloperiod är bra för de flesta hästar men den ska vara genomtänkt så att inte hästen drabbas av sjukdomar såsom kolik och korsförlamning. Det är viktigt att tänka på att dra ner på kraftfodergivan, eller ta bort denna helt, om hästen får en viloperiod då det annars är stor risk för att hästen drabbas av korsförlamning när man sedan sätter igång den igen efter vilan på grund av en hög nivå lagrad energi i musklerna. Förr i tiden kallades korsförlamning för Monday Morning Disease på grund av att korsförlamning ofta drabbade arbetshästar efter en helgs vila med samma kraftfoderintag. Ett bra grovfoder täcker sannolikt hästens underhållsbehov vid vila men kan behöva kompletteras med mineraler om grovfodrets mineralinnehåll är lågt. 

Det är också viktigt att ha koll på att hästen dricker ordentligt nu under vintern vilket annars är en vanlig orsak till förstoppningskolik. De flesta hästar dricker sämre på vintern på grund av att vattnet är för kallt då hästar föredrar ljummet vatten. För hästar på lösdrift kan det vara värt att införskaffa eluppvärmda vattenbaljor så att dom har tillgång till tempererat vatten hela tiden. Grundbehovet för en häst är 5 liter vatten/100 kg kroppsvikt och dag. För hästar som står på box och har vattenkopp kan det vara bra att också hänga in en hink med vatten då många hästar tycker bättre om att dricka ur hink plus att du kan ha bättre koll på hur mycket vatten hästen faktiskt får i sig.

Hos oss har vi haft en allvarlig gaskolik och några hästar med nedsatt tarmfunktion som upptäcktes i tid så att fler kolikanfall kunde förhindras. Som hästägare gäller det att vara uppmärksam på alla tecken, små som stora. Gaskolikhästen är nu återställd och tillbaka i lösdriftsflocken men det krävdes 2 dagars behandling på klinik och 4 dagars rehabilitering. Hästarna med nedsatt tarmfunktion ordinerades motion och utfodrades med betfor och paraffinolja i den ordinarie maten som också blötlades i extra mycket vatten. Vi var också noggranna med att hålla dricksvattnet ljummet. Tips kan också vara att lägga betfor i botten på vattenhinken, om hästen har sådan, eller hälla i sockerfri saft vilket kan göra att vattnet också smakar lite bättre för hästen.

Med dessa tips hoppas vi att alla hästar och ägare får en skön vintervila och det går självklart bra att kontakta oss med frågor!

Sjukvårdsansvarig

20 Nov 2014

I vår strävan att alltid hålla oss uppdaterade och konkurrenskraftiga så skickade vi iväg delar av teamet på kurs i Första Hjälpen och HLR. Livsviktig kunskap som kan behövas när man minst anar det, kunskap som kan vara den avgörande skillnaden mellan liv och död! Självklart finns utbildningarna verifierade med intyg vilket innebär att det nu går att hyra in oss som sjukvårdsansvariga vid exemeplvis tävling. Välkommen med din förfrågan!

Vi bygger ut

10 Oct 2014

Just nu pågår arbete med uppförande av en lösdrift på gården. Det blir en för valacker och en för ston med fina skogsblandade marker att gå på så nu kan du som vill lämna din häst på träning eller rehabilitering välja det uppstallningsalternativ som passar just dig och din häst bäst. Vi känner oss glada över att ytterligare kunna tillgodose våra kunders behov och har nu möjlighet att ta emot några ytterligare tränings- och rehabhästar. Välkommen med din förfrågan!

Veterinärutredningar

19 Sep 2014

Igår var vi hos veterinären med två hästar. Den ena genomförde vi tandkontroll, endoskopi och hältkontroll på lina på. Det är en äldre häst varför tänderna nu kontrolleras två gånger om året så att vi kan förebygga foderinpackningar och inflammationer på grund av dessa. Det såg bra ut och veterinären kunde konstatera att tänderna kommer att räcka länge till. Vi fick beröm för vårt upplägg med blötlagt kraftfoder till äldre hästar för att spara på tänderna och det känns såklart roligt att våra rutiner och vårt hästtänk får positiv kritik. Vi genomförde också en endoskopi på samma häst för att kontrollera luftvägarna då lindrig hosta har förekommit i samband med att vi bytte stall i början på sommaren. Slemhinnorna var mycket fina dock kunde vi skymta lite slem varför vi nu kommer att ge samtliga hästar i stallet en dos med slemlösande så att eventuellt slem kommer upp och inte orsakar efterföljande problematik. Hosta kan bero på många saker, bland annat miljöbyte så det är högst troligt att det är just det som är orsaken i det här fallet. Vi har givetvis vidtagit alla åtgärder som är möjliga i form av god ventilation, byte av strö från spånpellets till torv samt att vi spolar grovfodret innan det ges.

Häst nummer två är ett yngre halvblod som vi just nu arbetar med grundträning och uppbyggande träning på. Hon har tidigare haft lite problem med hovledsinflammationer fram på grund av felbelastning då hon också har varit lite svag bak. Målet nu är att bygga styrka i bakpartiet och öka självbärigheten så att vi på så sätt minskar belastningen framtill och förflyttar en del av den till hästens bakdel. Veterinären var mycket nöjd med vår tränings resultat och vi fick mycket beröm. Dock valde vi ändå att hjälpa henne med lite hyaluronsyra direkt i båda hovlederna fram som en extra stötdämpare då hon ibland står emot litegrann vilket med stor sannolikhet beror på ett obehag från hovlederna. Så nu tar vi det lite lugnare i 4-5 dagar sen återgår vi till det uppbyggande arbetet igen och bara följer vår utarbetade plan.

Tack vare gott samarbete med vår duktiga veterinär, gedigen erfarenhet av rehabilitering och mycket tålamod får alla hästar hos oss chansen att läka och återkomma i lämpligt arbete i sin egen takt. Vi är förstås otroligt glada för de fantastiska resultat och allt beröm som vi får genom att vi gör det vi är bäst på - förvalta, förädla och rehabilitera!

Installning och nya foderstater

10 Sep 2014

Nu börjar vi ana höst i luften och om inte hästarna har kommit in från sommarbetet redan så börjar det bli dags nu. Tänk då på att göra övergången mellan gräsföda och uppstallningsföda stegvis så att hästens mage får tid att vänja sig vid sin nya diet. Installning är för de allra flesta hästägare likställt med nytt grovfoder till hästarna och det gäller att välja rätt. Du måste fundera på om din häst ska äta hö eller hösilage, om den har några speciella behov och vad hästen ska utföra för arbete.

Var noga med att analysera ditt grovfoder för att kunna beräkna en korrekt och väl anpassad foderstat till hästen. Individanpassade foderstater är viktigt oavsett hästens användningsområde och är det ända sättet för dig att veta att din häst får i sig det den behöver, i rätt proportioner och utan brist på några näringsämnen.

Kontakta gärna oss för rådgivning kring utfodring samt för beställning av individanpassade foderstater!

Tappsko-kompetens

27 Aug 2014

Del av teamet var iväg på tappskokurs i början på augusti och nu har intygen kommit!

Givetvis går det bra att kontakta oss om du skulle behöva hjälp med tappskor framöver.

Vi gratulerar till väl genomförd kurs och gläds åt dessa nya kunskaper i teamet!

Platser lediga för rehab- och träningshästar

6 Aug 2014

Efter lite ledighet sätter nu höstens arbete igång igen och vi har åter möjlighet att ta emot ett par träningshästar alternativt rehabhästar. Här får din häst den träning och omvårdnad den behöver i en fantastisk miljö med ett kompetent team runt omkring.

Välkommen att kontakta oss vid intresse!

Full fart och extra sommarhjälp

3 Jul 2014

Det närmar sig semestertider med stormsteg men hos oss är det full fart och nu under sommaren får vi dessutom lite extra hjälp med hästarnas träning av vår duktiga elev Isabelle. Det gör att vi kan effektivisera träningen och hinna med fler hästar så tveka inte att kontakta oss om du vill ha din häst tränad medan du själv slappar på badstranden eller utforskar något spännande resmål.

Välkommen med din förfrågan!

Utredning och rehabilitering av häst

27 Jun 2014

Har din häst råkat ut för en olycka med lång och omfattande konvalescens? Eller blivit allvarligt sjuk och behöver speciell omvårdnad under tillfrisknandet?

Vi har nu möjlighet att ta emot rehabhästar på vår anläggning med promenadavstånd till hästklinik med välutbildad och kompetent personal. Här får din häst den omvårdnad den behöver i en lugn miljö och med den servicenivå som just du önskar. Vi har bland annat erfarenhet av utredning och rehabilitering av fång, PPID (Cuschings), kolik, ringbandsförträngning (operation), olika ledinflammationer m.m. m.m.

Att sköta om en sjuk eller skadad häst tar på krafterna och är ofta inte förenligt med ett vanligt "8-17-jobb". Därför finns vi här när du och din häst behöver det så tveka inte att kontakta oss! 

Vi beräknar foderstater

24 Jun 2014

Idag står det beräkning av foderstater på schemat. Bland annat blir det en foderstat till en fånghäst som dessutom har svårt att hålla hullet. Spännande!

Vill du också veta att din häst får i sig det den behöver för att prestera optimalt så att ni kan uppnå just era mål? Kontakta oss redan idag så hjälper vi dig!

← Äldre inlägg