Veterinärutredningar

Igår var vi hos veterinären med två hästar. Den ena genomförde vi tandkontroll, endoskopi och hältkontroll på lina på. Det är en äldre häst varför tänderna nu kontrolleras två gånger om året så att vi kan förebygga foderinpackningar och inflammationer på grund av dessa. Det såg bra ut och veterinären kunde konstatera att tänderna kommer att räcka länge till. Vi fick beröm för vårt upplägg med blötlagt kraftfoder till äldre hästar för att spara på tänderna och det känns såklart roligt att våra rutiner och vårt hästtänk får positiv kritik. Vi genomförde också en endoskopi på samma häst för att kontrollera luftvägarna då lindrig hosta har förekommit i samband med att vi bytte stall i början på sommaren. Slemhinnorna var mycket fina dock kunde vi skymta lite slem varför vi nu kommer att ge samtliga hästar i stallet en dos med slemlösande så att eventuellt slem kommer upp och inte orsakar efterföljande problematik. Hosta kan bero på många saker, bland annat miljöbyte så det är högst troligt att det är just det som är orsaken i det här fallet. Vi har givetvis vidtagit alla åtgärder som är möjliga i form av god ventilation, byte av strö från spånpellets till torv samt att vi spolar grovfodret innan det ges.

Häst nummer två är ett yngre halvblod som vi just nu arbetar med grundträning och uppbyggande träning på. Hon har tidigare haft lite problem med hovledsinflammationer fram på grund av felbelastning då hon också har varit lite svag bak. Målet nu är att bygga styrka i bakpartiet och öka självbärigheten så att vi på så sätt minskar belastningen framtill och förflyttar en del av den till hästens bakdel. Veterinären var mycket nöjd med vår tränings resultat och vi fick mycket beröm. Dock valde vi ändå att hjälpa henne med lite hyaluronsyra direkt i båda hovlederna fram som en extra stötdämpare då hon ibland står emot litegrann vilket med stor sannolikhet beror på ett obehag från hovlederna. Så nu tar vi det lite lugnare i 4-5 dagar sen återgår vi till det uppbyggande arbetet igen och bara följer vår utarbetade plan.

Tack vare gott samarbete med vår duktiga veterinär, gedigen erfarenhet av rehabilitering och mycket tålamod får alla hästar hos oss chansen att läka och återkomma i lämpligt arbete i sin egen takt. Vi är förstås otroligt glada för de fantastiska resultat och allt beröm som vi får genom att vi gör det vi är bäst på - förvalta, förädla och rehabilitera!

19 sep 2014